Przedszkole nr 4 im. Krasnala Hałabały, Żłobek Miejski w Sławnie

PIERNIKOWY CZWARTEK

Dzisiaj zachęcam do pieczenia ciasteczek i wspólnego z dziećmi dekorowania pierniczków.

GOTOWE PIERNIKI PREZENTUJĄ SIĘ SMACZNIE
FOT. S.K

Przepis na pierniczki:

– 150 g masła

– 100 g cukru pudru

– 1 jajko

– 2 łyżeczki miodu

– 1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 250 g mąki pszennej

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło pokroić w kostkę i ocieplić w temperaturze pokojowej. Z lodówki wyjąć również jajko.

Ubić mikserem masło z cukrem – pudrem na puszystą masę (przez około 7 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze 3 minuty.

Dodać miód, przyprawę korzenną, cynamon i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znów miksować do połączenia się składników w jednolite ciasto.

Uformować kulę, w razie potrzeby obtaczając ciasto mąką. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.

Ciasto podzielić na trzy części. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymać w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.

Ciasto rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości 3 mm. Foremkami wyciąć ciasteczka i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Piec około 8 minut.

DZIECI WCISKAJĄ FOREMKI W CIASTO PIERNIKOWE
FOT. B.I
DZIECI PREZENTUJĄ EFEKT SWOJEJ PRACY W POSTACI FOREMEK Z RENIFEREM
FOT. B.I
DZIECI WYCISKAJĄ W CIEŚCIE SERDUSZKA I GWIAZDKI
FOT. S.K
NA STOLE STOI TALERZ Z UPIECZONYMI PIERNIKAMI
FOT. S.K
NA STOLE STOI TALERZ Z POLUKROWANYMI PIERNIKAMI
FOT. S.K
POLUKROWANE PIERNIKI POŁOŻONE NA TACCE SĄ OZDOBIONE KOLOROWYMI DODATKAMI TJ. OCZY, KORALIKI, LUKIER
FOT. B.I
POLUKROWANE PIERNIKI POŁOŻONE NA TACCE SĄ OZDOBIONE KOLOROWYMI DODATKAMI TJ. OCZY, KORALIKI, LUKIER
FOT. B.I

ZABAWA W PIECZENIE PIERNIKÓW CZY CIASTECZEK SPRAWIA DZIECIOM WIELE RADOŚCI I ROZWIJA KREATYWNOŚĆ DZIECI

DUŻO ZABAWY I MILE SPĘDZONEGO CZASU