Dzisiaj zachęcam do pieczenia ciasteczek i wspólnego z dziećmi dekorowania pierniczków.
Przepis na pierniczki:
– 150 g masła
– 100 g cukru pudru
– 1 jajko
– 2 łyżeczki miodu
– 1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 250 g mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło pokroić w kostkę i ocieplić w temperaturze pokojowej. Z lodówki wyjąć również jajko.
Ubić mikserem masło z cukrem – pudrem na puszystą masę (przez około 7 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze 3 minuty.
Dodać miód, przyprawę korzenną, cynamon i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znów miksować do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Uformować kulę, w razie potrzeby obtaczając ciasto mąką. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.
Ciasto podzielić na trzy części. Podczas pracy z pierwszą częścią ciasta resztę trzymać w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości 3 mm. Foremkami wyciąć ciasteczka i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Piec około 8 minut.
ZABAWA W PIECZENIE PIERNIKÓW CZY CIASTECZEK SPRAWIA DZIECIOM WIELE RADOŚCI I ROZWIJA KREATYWNOŚĆ DZIECI
DUŻO ZABAWY I MILE SPĘDZONEGO CZASU