SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI INNOWACJI PEDAGOGICZNEJ
„WIEMY CO JEMY”- KSZTAŁTOWANIE NAWYKÓW ZDROWEGO ODŻYWIANIA
I. Informacje o placówce:
Przedszkole nr 4
im. Krasnala Hałabały
ul. Cieszkowskiego 1
76- 100 Sławno
Województwo: Zachodniopomorskie
Gmina: Sławno
Miasto: Sławno
Dyrektor przedszkola – mgr Małgorzata Król
Strona internetowa
www.krasnalhalabala.edupage.org
II. Autorzy innowacji:
Małgorzata Król
Anetta Surówka
Jolanta Borkowska
III. Realizatorzy innowacji:
Ewelina Walczak
Marzena Sławińska – Marszałek
Sylwia Czosnek
IV. Rodzaj innowacji:
Innowacja pedagogiczna
V. Zakres innowacji:
Innowacja był realizowana we wszystkich grupach wiekowych dzieci uczęszczających do przedszkola w roku szkolnym 2015/2016.
VI. Realizacja innowacji:
Innowacja obejmowała cykl zajęć edukacyjnych zaplanowanych od października 2015r. do czerwca 2016r. Zajęcia realizowane były w poszczególnych miesiącach według ustalonego harmonogramu. Program innowacji miał na celu zwrócenie uwagi na jakość jedzenia oraz kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się. Innowacja miała charakter otwarty. Bezpośrednio skierowana była do dzieci, a pośrednio do rodziców, nauczycieli i pracowników obsługi.
Innowacja była realizowana w czasie pobytu dzieci w przedszkolu w formie: zajęć edukacyjnych, prelekcji, zabaw, spacerów, wycieczek, działań praktycznych, obserwacji i doświadczeń. Zaproponowane treści zostały odpowiednio dobrane do określonej grupy wiekowej i możliwości intelektualnych dzieci.
Innowacja oparta była na celach ogólnych oraz szczegółowych.
Cele ogólne dotyczyły:
– promowania prawidłowego odżywiania się i zdrowego stylu życia,
– kształtowania właściwych zachowań, nawyków i umiejętności: higienicznych,
kulinarnych oraz estetyki nakrywania do stołu,
– zapoznania dzieci z piramidą żywienia,
– wspierania dziecięcej ciekawości, aktywności i samodzielności,
– włączania rodziców w planowane działania.
Cele szczegółowe dotyczyły:
– rozumienia pojęcia zdrowego odżywiania się,
– przestrzegania i stosowania podstawowych zabiegów higienicznych,
– podstawowej wiedzy n/t piramidy żywienia i produktów wchodzących w jej skład,
– uczestnictwa w układaniu przedszkolnego jadłospisu,
– rozszerzenia wiedzy w zakresie produktów spożywczych dobrych dla zdrowia,
– rozumienia znaczenia witamin dla zdrowia człowieka,
– samodzielnego lub z pomocą rodziców wykonanie zdrowej potrawy,
– znajomości zasad nakrywania, podawania do stołu oraz kulturalnego jedzenia,
– przezwyciężania niechęć do próbowania nowych potraw,
– poznawania pochodzenia produktów żywnościowych.
Przy realizacji innowacji wykorzystano różne metody, formy pracy z dziećmi.
METODY:
– zajęć praktycznych- wykonywanie przez dzieci różnych zadań o charakterze praktycznym, powtarzanie wiedzy z danego zakresu,
– kierowania działalnością dziecka poprzez inspirowanie, zachęcanie, podsuwanie pomysłów do samodzielnych działań,
– samodzielnych doświadczeń,
b) Metody oglądowe
– obserwacja,
– pokaz,
c) Metody słowne
– pogadanki,
-wiersze, bajki i opowiadania,
– objaśnienia, instrukcje.
FORMY:
Założone działania zawarte w innowacji zostały zrealizowane według określonego harmonogramu miesięcznego: