Przedszkole nr 4 im. Krasnala Hałabały, Żłobek Miejski w Sławnie

Z kuchni Krasnala Hałabały

Hałabała gotuje

Babeczki z borówkami i malinami

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

300 ml oleju

8 jajek

3/4 szklanki cukru3

3 łyżeczki proszku do pieczenia

500 g borówek

Do naczynia rozbij jajka. Wsyp cukier. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa. Cały czas ubijając dodawaj cienką strużką olej. Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelej do foremek na babeczki. Świeże, umyte borówki i maliny rozłóż na powierzchni muffinek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz około 30 minut. Smacznego.

Sos szpinakowo-śmietanowy

-filet z kurczaka

-śmietanka 12%

– szpinak mrożony

– czosnek

– cebula

– olej

– przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

– masło

Na patelni podsmażamy fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodajemy przyprawy. Następnie pokrojoną w kostkę cebulkę. W osobnym garnku podsmażamy szpinak razem z czosnkiem. Gdy szpinak będzie gotowy dodajemy go do kurczaka. Chwilę razem podsmażamy. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem.

Smacznego!

trzy kawałki ciasta w kolorze zielonym na białym talerzu
Ciasto Shreka (ze szpinakiem)

Przepis na ciasto ze szpinakiem

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku, liści
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania lub lukier

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak umyj, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Tak przygotowany szpinak umieść razem z olejem w misie blendera, zmiksuj na gładko. W oddzielnym naczyniu zmiksuj 3 jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj kilka kropel aromatu cytrynowego oraz zmiksowany szpinak, wymieszaj dobrze. Do masy dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz mocy; w piekarnikach grzanych butlą gazu ciasto pieczemy około 60 minut.

talerz z ciastem
Ciasto z borówkami

Przepis na ciasto z borówkami

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

300 ml oleju

8 jajek

3/4 szklanki cukru3

3 łyżeczki proszku do pieczenia

500 g borówek

Do naczynia rozbij jajka. Wsyp cukier. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa. Cały czas ubijając dodawaj cienką strużką olej. Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelej do formy – wyrównaj. Świeże, umyte borówki rozłóż na całej powierzchni ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz około 35 – 40 minut. Smacznego

talerz z zupą z buraka
Zupa – krem z buraka

Przepis na krem z buraka

Składniki:

  • marchewka, pietruszka, seler, por
  • ziemniaki
  • buraki
  • śmietana
  • przyprawy
  • czosnek
  • sok z cytryny

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy wszystkie warzywa. Gotujemy do miękkości, dodajemy przyprawy, czosnek i sok z cytryny. Miękkie warzywa miksujemy na gęsto masę. Zaprawiamy zupę śmietaną i zagotowujemy. Krem możemy podać z dodatkiem grzanek lub prażonego słonecznika.

Talerz zupy marchewkowej
Zupa marchewkowa

Przepis na zupę marchewkową

– marchewka

– pietruszka

– seler

– por

– ziemniaki

– śmietana

– przyprawy:

– sól,

– pieprz czarny,

– pieprz ziołowy,

– natka pietruszki,

Gotujemy wywar z warzyw, w małej ilości wody. Dodajemy ziemniaki (w całości) i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy wszystkie warzywa na gładki krem. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Posypujemy natką pietruszki.


talerz z musem jaglanym
Mus jaglany z bananem

Przepis

1/3 szkl. Surowej kaszy jaglanej (80g)

1 ½ szkl. Mleka (może być roślinne0

1.5 banana

Kaszę płuczemy w cieplej wodzie ,aby pozbyć się goryczki. Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy kaszę i gotujemy nam minimalnym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia  płynu i miękkości kaszy około 15 min.  miękką kaszę biedujemy razem z bananem na idealnie gładki mus.


dwa kawałki ciasta piegusek
Piegusek

Składniki

  • 2 szklanki maki
  • 1 ,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka maku
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania po upieczeniu ciasta

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować z margaryną i ostudzić, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia .
  2. Wlać mleko z margaryną, wsypać mak. Z 2 białek ubić pianę i następnie połączyć z ciastem.
  3. Gotowe ciasto przelać do formy i piec ok. 45 min w średniej temperaturze.

Talerz z łazankami
Łazanki

Składniki:

– szynka bez kości,

– kapusta kiszona,

– cebula,

– makaron typu „łazanki”,

– olej,

– przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy,

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy. Dodajemy wodę do mięsa i dusimy do miękkości. Kapustę gotujemy w osobnym garnku, do momentu aż będzie miękka. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy wszystkie składniki są miękkie, mieszamy je razem w garnku i chwilę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku.


talerz z jajkami w sosie chrzanowo - musztardowym, surówka z czerwonej kapusty i ziemniakami
Jajko w sosie chrzanowo – musztardowym

Składniki:

– jajko,

– chrzan,

– musztarda,

– cebula,

– przyprawy: sól, pieprz ziołowy i czarny,

– mąka,

– śmietana,

– masło

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać przyprawy. Po chwili dodać niewielką ilość wody oraz musztardę i chrzan – zagotować. Mąkę i śmietanę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zaprawić gotujący się sos. Doprawić do smaku. Jajko ugotowane na twardo polać sosem.

 Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

– kapusta czerwona,

– cebula,

– jabłko,

– olej,

– sok z cytryny,

– przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, cukier

Przygotowanie:

Oczyszczoną kapustę drobno poszatkować, włożyć do wrzącej wody i ugotować na półmiękko. Jabłko zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i razem z jabłkiem dodać do ostudzonej kapusty. Na koniec dodać olej, sok z cytryny i przyprawy.


talerz z kasza, gulaszem wieprzowym, surówka z ogórków
Gulasz wieprzowy

Składniki:

– mięso wieprzowe (łopatka, szynka)

– cebula,

– papryka czerwona,

– włoszczyzna,

– olej,

– przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy,

– maka,

– śmietana

Przygotowanie:

Mięso umyć oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso oprószone mąką i przyprawami. Dodać cebulę, paprykę i włoszczyznę, smażyć krótką chwilę. Następnie podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Ugotowany sos zaprawić mąką, śmietaną i niewielką ilością wody. Zgotować. Doprawić do smaku.

Surówka z ogórka kiszonego

Składniki:

– ogórki kiszone,

– cebula,

– olej,

– przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier,

Przygotowanie;

Ogórki pokroić w plastry, dodać drobno posiekaną cebulę i odrobinę oleju. doprawić przyprawami do smaku.


talerz z zupą brokułową
Zupa brokułowa

Składniki:

– marchewka,

– pietruszka,

– seler,

– ziemniaki,

– brokuły,

– przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Przygotowujemy wywar z włoszczyzny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaku, brokuły i gotujemy. Dodajemy przyprawy, na koniec posypujemy posiekaną natka pietruszki 


Makaron z sosem jogurtowo – truskawkowym

Składniki:

– truskawki,

– jogurt naturalny,

– cukier,

– makaron

Przygotowanie:

Truskawki umyć i usunąć szypułki, rozdrobnić za pomocą blendera. Do przygotowanych truskawek dodać jogurt naturalny i cukier. Wymieszać. Przygotowanym sosem polewamy makaron.


talerz z barszczem ukraińskim
Barszcz ukraiński

Składniki:

– marchewka ,

– pietruszka,

– seler,

– por, 

– ziemniaki,

– kapusta biała,

– fasola „Jaś”,

– śmietana,

– przyprawy,

Przygotowanie:

Z marchewki, pietruszki, selera i pory gotujemy wywar warzywny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą już miękkie dodajemy wcześniej ugotowane i starte buraki oraz poszatkowaną białą kapustę. Zupę zaprawiamy śmietaną. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę „Jaś”. Doprawiamy do smaku.


talerz ze spaghetti
Spaghetti

Składniki:

– szynka bez kości,

– papryka świeża,

– koncentrat pomidorowy,

– cebula,

– mąka,

– śmietana,

-przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny

– makaron spaghetti

Przygotowanie:

Szynkę (w całości), paprykę i cebulę podsmażamy na złoty kolor. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Ugotowane mięso, paprykę i cebulę wyjmujemy z patelni i studzimy. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Chwilę gotujemy. Sos zaprawiamy mąką i śmietaną. Mięso, cebulę i paprykę mielimy na maszynce i dodajemy do sosu pomidorowego. Doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem.


talerz z ryżem, jabłkami i cynamonem
Ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki:

– mleko

– ryż

– cukier

– cynamon

– jabłka

– sól

Przygotowanie:

Gotujemy mleko ze szczyptą soli. Do gotującego mleka dodajemy ryż i gotujemy do miękkości często mieszając. Gdy ryż jest już miękki,dodajemy starte na grubych oczkach jabłka. Mieszamy. gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Gotowy ryż z jabłkami wykładamy na talerz, posypujemy cukrem i cynamonem. 


talerz z babeczkami marchewkowymi
Babeczki marchewkowe

Składniki:

(12 babeczek)

♦ 0,5 szklanki cukru

♦ 4 jajka

♦ 1 szklanka oleju

♦ 2 szklanki mąki

♦ 1 łyżeczka sody

♦ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

♦ 2 łyżeczki cynamonu

♦ 2 szklanki startej marchewki

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem. Następnie dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon – zmiksować. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Do ubitej masy dodać marchew i delikatnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.


talerz z kruchymi rogalikami
Kruche rogaliki

SKŁADNIKI:

• 50g drożdży
• 4 szkl mąki
• 1 szkl śmietany 18%
• 200 g masła
• 2 żółtka
• 1 czubata łyżka cukru pudru
• szczypta soli

• cukier puder
• mleko do posmarowania rogalików

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną.

Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.

Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.

Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 – 25 min, a zależności od wielkości rogalików. Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.


Pierogi z kapustą i grzybami

CIASTO:

mąka

olej

sól

ciepła woda

FARSZ:

kapusta kiszona

pieczarki

cebula

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę i pieczarki ugotować. obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Kapustę, pieczarki i cebulę zmielić i przyprawić do smaku. Z mąki, oleju i ciepłej wody zarobić ciasto. Rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na każdy z krążków nałożyć po łyżeczce farszu i zlepić. Gotować w lekko osolonej wodzie.


talerz z plackami ziemniaczanymi
Placki ziemniaczane

SKŁADNIKI:

ziemniaki

jajko

mąka pszenna lub ziemniaczana

pieprz

sól

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy płuczemy, cebulę obieramy. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce do ziemniaków (najmniejsze oczka). Dodajemy jajko i mąkę pszenną ok 3 duże łyżki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ok 2 łyżki masy na jednego placka. Smażymy na złoto ok 2 do 3 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionym dodatkiem bądź same


talerz z zupą ogórkową
Zupa ogórkowa

SKŁADNIKI:

•włoszczyzna

• ogórki kiszone

• ziemniaki

• śmietana 12%

• mąka pszenna

• sól

• pieprz

• ziele angielskie

• liść laurowy

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować wywar z oczyszczonych i umytych warzyw. Obrać ziemniaki, umyć kiszone ogórki i pokroić w kosteczkę. Prawie miękkie warzywa, wyjąć i pokroić w kostkę. Następnie warzywa, ziemniaki, ogórki dodać do wywaru i razem chwilę gotować. Rozmieszać śmietanę z mąką, połączyć z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka, zagotować. Doprawić do smaku.