Przygotowanie masy solnej wraz z pociechami to dobry pomysł. Można z niej ulepić magnesy na lodówkę, świąteczne aniołki, ozdobną ramkę na zdjęcia, drobne figurki. Wspólne lepienie z dziećmi nie tylko sprawi im ogromną przyjemność, ale także pobudzi wyobraźnię, rozwinie kreatywne myślenie.
Przygotowanie masy solnej jest wyjątkowo łatwe. Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników. W przeciwnym razie masa po wyschnięciu bardzo łatwo będzie się kruszyć. W podstawowym przepisie na jedną szklankę mąki, przypada szklanka soli i około 125 ml wody.
Mąkę i sól wsypujemy do głębokiej miski i mieszając, stopniowo dolewamy chłodną wodę. Gdy ciasto zaczyna się zbijać w dużą grudkę, przenosimy je na stolnicę i zaczynamy ugniatać. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze odrobinę wody i wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna. Twardością i sprężystością powinna być podobna do plasteliny. Gotową masę solną najlepiej od razu wykorzystać, ponieważ zostawiona na powietrzu dość szybko twardnieje.
Aby utrwalić przygotowane przez nas ozdoby z masy solnej, należy je wysuszyć. Pod wpływem powietrza masa stwardnieje, dzięki czemu będzie można ją pomalować i udekorować drobnymi ozdobami. Pierwszym sposobem suszenia jest ułożenie figurek w słonecznym i suchym miejscu. Czas schnięcia zależy od grubości ciasta i może trwać od paru godzin do nawet kilkunastu dni.
Po wyschnięciu masy dzieci mogą pomalować je farbami.
MIŁEJ ZABAWY